Kofeiini ja nikotiini ovat liittoutuneet kehossasi sinun terveyttäsi vastaan.
Tutki päivittäisiä tapojasi ja rutiinejasi, kun otat ison askeleen ja päätät lopettaa savuttelun.
Valitse mieluummin kevyt ja terveellinen välipala kuin santsikuppi kahvia!
Harvat kulutustuotteet kulkevat niin käsi kädessä kuin kahvi ja tupakka.
Sosiaalisessa mediassa voi törmätä keskusteluun siitä, miten savukkeen polttamisen jälkeen tekee mieli kahvia ja kahvinjuonnin jälkeen haluaa tupakkaa. Ilmeinen kierre.
Tieteellisestikin tutkittua
Tupakan ja kahvin linkkiä on tutkittu tieteellisestikin. Tai oikeastaan kyse on niiden oleellisten ainesosien, kofeiinin ja nikotiinin liitosta.
Nikotiini ja kofeiini ovat kumpikin stimulantteja eli eräänlaisia piristeitä. Ne aiheuttavat myös riippuvuutta. Kun niiden vaikutus kehossa vähenee, haluaa elimistö niitä lisää.
Vuonna 2017 löydettiinkin joukosta ihmisiä geeni, joka altistaa sekä tupakan- että kahvinhimolle. Jo se selittää pitkälle sitä, miksi usein samat henkilöt kokevat riippuvuutta sekä nikotiinista että kofeiinista.
Niinpä yksi avain lopulliseen tumppaamiseen voi olla yksinkertainen: vähennä myös kahvinjuontia – ja vähennä hyvissä ajoin.
Jos nimittäin jatkat kahvittelua totuttuun tapaan samalla kun jätät tupakan, tapahtuu kummia.
Nikotiinin vähentyessä elimistössä ottaa kofeiini ”ylivallan”. Kofeiini nimittäin hajoaa kehossasi normaalia nopeammin nikotiinin vaikutuksesta. Kun nikotiini jää pois, kofeiini säilyy pidempään ja vaikuttaa luonnollisesti myös tehokkaammin.
Vieroitusoireet tupakasta pahenevat tämän takia. Erityisesti kasvaa levottomuuden tunne. Voit kokea myös vatsanväänteitä.
Mikä ikävintä: tupakoinnin lopettajan riski retkahtaa takaisin savutteluun kasvaa sitä mukaa kuin kahvin käyttö jatkuu tai lisääntyy.
Jos siis kaipaat jotain muuta nautittavaa savukkeen tilalle, harkitse lähinnä terveellisiä ja kevyitä välipaloja.
Nikotiini tykkää kahvista
Mikään liitto ei ole täydellinen. Kahvin ja tupakan suhteessakin on vastakohtansa. Kahvin juonti yhtä aikaa tupakoinnin kanssa vahvistaa nikotiinin vaikutusta kehossa.
Toisaalta kofeiini ja nikotiini kumoavat joitain toistensa sivuvaikutuksia. Usein nikotiini helpottaa ahdistuneisuutta, jota kofeiini taas lisää. Siksikin niistä luopumista kannattaa tasapainottaa.
Luota koeteltuun tietoon. Tutkijat ovat havainneet, että nikotiinin poistuminen kehosta nostaa hetkellisesti verensokeria. Siitä elimistö saa lyhyeksi aikaa energiaa, mutta se häviää pian. Siksi vaikkapa välipala voi olla paikallaan oikeaan aikaan nautittuna.
Älä korvaa kokemaasi puutetta ryystämällä lisää sumppia. Yöunenkin kannalta on parempi, ettet juo liikaa kahvia.
banner
Kyse ei ole vain tavasta
Monille kahvin ja tupakan yhdistelmä tuntuu vain arkirutiinien mukanaan tuomalta pinttyneeltä tavalta. Se ei ole vain sitä. Taustalla on myös silkkaa fysiologiaa ja tutkittua lääketieteellistä tietoa.
Ennen tupakoinnin lopettamista onkin hyvä vähentää kahvin nauttimista. Käytännössä kannattaa puolittaa kulutus. Jätä siis joka toinen kupillinen kaatamatta.
Toinen vinkki: Tarkkaile päivittäisiä kahvirutiinejasi. Ovatko ne sidoksissa tupakointiin? Keksi tapoja kytkeä nämä kaksi irti toisistaan.
Kun seuraavan kerran tyhjennät kahvikupillisen ja mielesi alkaa sen jälkeen tehdä tupakkaa, yritä keksiä jotain muuta tekemistä.
Ja kun tumppaat seuraavan savukkeesi, älä lähde saman tien kahville. Tällä tavalla, ja etenkin kahvia vähentämällä, otat jo nyt oikeita askelia kohti savutonta syksyä sekä lopullista tumppaamista.
Tarvittaessa ota avuksi nikotiinikorvaushoitotuotteet, kuten Nicotinell-imeskelytabletit, -lääkepurukumit ja -depotlaastarit!
Lähde: https://www.terveyskirjasto.fi
Yritätkö lopettaa tupakoinnin? Klikkaa tästä ja opi lisää!
Nicotinell auttaa tupakoinnin lopettamisen yhteydessä vieroitusoireisiin. Sisältää nikotiinia. Noudata annosteluohjeita. Ei alle 18-vuotiaille eikä tupakoimattomille. Älä tupakoi käyttäessäsi Nicotinelliä. Älä käytä, jos olet allerginen jollekin tuotteen aineelle tai jos olet tupakoimaton. Jos sinulla on sydän- ja verenkiertoelimistönsairaus, diabetes tai jokin muu sairaus, tai jos olet raskaana tai imetät, keskustele hoidosta lääkärin kanssa. Haittavaikutuksena voi ilmetä huimausta, päänsärkyä, ruoansulatushäiriöitä ja kurkkuvaivoja, yskää, unettomuutta, purukumia käytettäessä leukalihasten kipua ja laastareita käytettäessä myös ihoärsytystä. Lue pakkausseloste. Itsehoitolääke. Lyhyt versio 14.2.2023. Perustuu 02/2021 – 12/2021 päivitettyihin valmisteyhteenvetoihin.
Lisätiedot: Haleon Finland Oy, puh: 0800 77 40 80, sähköposti: mystory.nd@haleon.com Tavaramerkit ovat Haleonin omistamia tai sille myönnettyjä lisenssejä. ©2023 Haleon tai sen lisenssinantaja. PM-FI-NICOT-23-00019